Door de stijgende zeespiegel en een steeds sterkere stroming dreigt Grond in zee te verdwijnen. Op verordening van de regering worden de bewoners geëvacueerd. Vier inwoners weigeren het eiland te verlaten.
Wat drijft hen tot de gevaarlijke keuze om te wachten tot het water komt?
Het plichtsbesef van de vuurtorenwachter? De nieuwsgierigheid van zijn broer, de postbode en misthoornblazer? De opwinding van de journaliste, die de ramp van dichtbij wil meemaken? De besluiteloosheid van de gedichtenvrouw, wiens poëzie te sterk met het eiland vergroeid is? Of is er geen keuze, omdat de eilanders nooit zouden kunnen aarden op de vaste wal?
De Wachters moeten zien te overleven zonder contact met de buitenwereld.
Het eiland wordt kleiner. De grond verschraalt.
Gedurende hun zoektocht naar voedsel en drinkwater worden de onderlinge verhoudingen tussen de Wachters op de proef gesteld.
Het isolement vervormt hun karakters en maakt dat ze bizarre gewoontes en gedachten ontwikkelen.
Als ze tot het hoogste punt van het eiland gedreven zijn, is er misschien een laatste kans op redding.
Blijven de Wachters op Grond, of is de drang om te leven uiteindelijk sterker?

Op en rond Terschelling zijn verschillende dorpen en gehuchten in zee verdwenen en onder het zand bedolven. Zij vormen, evenals verhalen over de laatste bewoners van Schokland, een inspiratiebron voor de theaterwandeling.

[fusion_tb_meta meta=”published_date,categories,tags” layout=”floated” separator=”” read_time=”200″ hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” alignment=”flex-start” stacked_vertical_align=”flex-start” stacked_horizontal_align=”flex-start” height=”36″ font_size=”” text_color=”” link_color=”” text_hover_color=”” background_color=”” border_top=”” border_right=”” border_bottom=”” border_left=”” border_color=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_right=”” margin_bottom=”” margin_left=”” item_background_color=”” item_border_top=”” item_border_right=”” item_border_bottom=”” item_border_left=”” item_border_color=”” item_padding_top=”” item_padding_right=”” item_padding_bottom=”” item_padding_left=”” item_margin_top=”” item_margin_right=”” item_margin_bottom=”” item_margin_left=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” /]