Vanuit de muziektheaterproducties van Compagnie Barrevoet zijn er samenwerkingsverbanden ontstaan tussen muzikanten en theatermakers vanuit verschillende achtergronden. Klassieke muziek, lichte muziek, improvisatie, tekst en fysiek theater, ontmoeten elkaar in projecten, voorstellingen en onafhankelijke initiatieven.

De musici en theatermakers die aan Barrevoet verbonden zijn, spelen met plezier op ongebruikelijke locaties. De muziek wordt uit de geïsoleerde sfeer van de concertzalen gehaald en uitgevoerd in de open lucht, in kerken, huiskamers, ateliers, scholen, musea, horecagelegenheden, bedrijfsruimtes en op plaatsen met cultuurhistorische waarde. 

De programma’s worden samengesteld op basis van de locatie en de gelegenheid waarvoor gespeeld wordt. 

Duo orgel/piano en cello

Overal waar een orgel of een piano aanwezig is, kunnen celliste/theatermaakster Judith Oost en organist/pianist/dirigent Simon Bouma muziekprojecten op maat verzorgen.

De combinatie van cello en orgel biedt ruimte voor een extreme veelzijdigheid.

Naast ingetogen muziek voor kerkdiensten of speciale gelegenheden, kunnen de instrumenten ook op een theatralere manier worden ingezet, waarbij alle mogelijke sferen opgeroepen kunnen worden. Van diepe melancholie tot opzwepende tango’s, zigeunermuziek, feestmuziek en soundscapes in alle varianten.

Simon en Judith zien er een uitdaging in om dit brede scala aan mogelijkheden te laten horen en het orgel, in samenklank met de cello, op verschillende manieren onder de aandacht te brengen.

 

 

Daarnaast verzorgen zij concerten en werken zij met plezier samen met andere instrumentalisten, zangers en kunstenaars uit verschillende disciplines.

muziek op locatie

Mime en cello

In 2016 maakte Barrevoet de korte muziektheatervoorstelling ‘En Suite’ in het kader van de vriendenacties van het Oerolfestival. 

‘En suite’ is een duet voor cello en acteur, over een man die aan het einde van zijn leven staat en langzaam zijn grip op de werkelijkheid verliest. De dansen uit de cellosuites van Bach voeren hem mee op een reis door zijn gedachten. Ze brengen herinneringen tot leven en helpen hem om zich voor te bereiden op de naderende dood.

De voorstelling duurt ongeveer een half uur en kan op verschillende locaties en voor diverse gelegenheden gespeeld worden. Spel: Martin de Nooij, Cello: Judith Oost

Cello solo

Judith Oost speelt dansen uit de cellosuites van Johann Sebastian Bach. Judith Oost cello Muziek op locatie

De suites maken deel uit van haar dagelijkse leven en zij deelt ze graag met andere mensen. Daarom speelt zij ze op de meest uiteenlopende locaties en voor alle mogelijke gelegenheden. Soms als muzikale omlijsting of sfeermuziek, soms als muzikale bijdrage om een moment van rust en bezinning te creëren, soms gewoon als een mooie verrassing.

Judith beschouwt de solosuites als een prachtig cadeau voor cellisten: je kunt er een leven lang aan werken en steeds zijn er nieuwe dingen te ontdekken. Ze dwingen je om heel geconcentreerd te luisteren, zowel naar de muziek zelf, als naar je eigen ziel.

De lengte en indeling van het programma zijn variabel. 

Première: Oerolfestival 2016 (Westerkeyn)

Zang, cello, tekst

Zangeres Nelleke Posthumus Meyjes en celliste Judith Oost spelen al samen sinds hun studie aan theaterschool De Kleine Academie in Brussel (1992).

Zij maken bewerkingen voor zang en cello van muziek uit de Barok tot Franse chansons en tango. 

Het bereik van de cello is gelijk aan het bereik van de menselijke stem. Dit geeft de mogelijkheid om de cello niet alleen te gebruiken als begeleidend basinstrument, maar ook gelijkwaardige zangstemmen in duet met elkaar te laten samenklinken.

De muziek kan worden afgewisseld met humoristische of poëtische teksten en korte verhalen. Het duo is gespecialiseerd in het verzorgen van muzikale en poëtische bijdragen aan vieringen, begrafenissen en bruiloften. 

Viool, cello, vioolbouw, onderwijs

Violist, cellist, vioolbouwer Dick de Graaff en theatermaker/celliste Judith Oost werken regelmatig samen op Terschelling. Zij spelen duetten in de combinatie van twee cello’s en van cello en viool, aangevuld met solostukken op beide instrumenten.

Daarnaast heeft Dick als viool- en cello-bouwer de kennis en ervaring om op kleurrijke wijze over het proces van de bouw van strijkinstrumenten te vertellen.

Ook verzorgen Dick en Judith muziektheaterprojecten voor de basisscholen. Zij werken hiervoor regelmatig samen met Geesje Lettinga (cultuurhistorie en verhalen), René de Beer (muziek) en Janny Cruiming (muziek en verhalen, onderbouw).

Zangers, instrumentalisten en theatermakers

Naast optredens in de bestaande duo’s, worden er muzikale projecten verzorgd in bredere samenstellingen. Betrokken muzikanten/theatermakers zijn onder andere:

Chris Corstens: saxofoon, compositie

Mariella Melani: zang, compositie, theater

Giovanni Delfino: zang, accordeon, theater

Simon Bouma: orgel, piano

Nelleke Posthumus Meyjes: zang, theater

Dick de Graaff: viool, cello

Estelle Lannoy: accordeon, theater

Loriane Rychner: cello

Berend Stumphius: zang, cello

Judith Oost: cello, theater

Martin de Nooij: theater